Denne nye boken vil lære deg alt du trenger å vite om brystkreft

I vårt oktoberutgave, på aviskiosk 18. september, satte vi oss ned med Dr. Elisa Port, sjef for brystkirurgi ved N.Y.C.s Mount Sinai Medical Center og meddirektør for Dubin Breast Center å snakke om sin viktige nye bok, Den nye generasjons brystkreftboken: Slik navigerer du diagnosen og behandlingsalternativene og er optimistisk – i en alder av overbelastning av informasjon ($ 11; amazon.com). Det er viktig å lese for brystkreftpatienter og nære venner og familie forvitrer opplevelsen sammen med dem. Nedenfor finner du den fullstendige samtalen vi hadde med forfatteren, samt et utdrag fra boken.

Elisa Port MD Embed
Bill Truslow

Hva motiverte deg til å skrive denne boken?
Godt spørsmål! Man kan lett spørre, “Hvorfor en annen brystkreft bok?” Mitt svar er at bare å skrive en bok var ikke min motivasjon. Ideen om en ny og unik bok om brystkreft ble født ut av det jeg så på kontoret mitt: så mange kvinner kommer inn, oversvømmet med informasjon (mye av det feil informasjon, har ingenting å gjøre med sitt spesielle tilfelle). Jeg begynte å innse at de siste 10 årene hadde kvinner overfor brystkreft også et nytt landskap med informasjon overbelastning, og kunne sannsynligvis bruke noen veiledning om hvordan man navigerer det landskapet. Så jeg skrev virkelig boken ut av min oppfatning at et behov ikke ble møtt, og kanskje jeg kunne hjelpe det.

RELATERTE: 30 nye gaver som støtter brystkreftbevissthet

Et av poengene du tidlig gjør i boken er at kvinner som får en brystkreftdiagnostikk, bør være optimistiske om sine prospekter. Kan du forklare hvorfor?
Cure rate for brystkreft har aldri vært bedre, nærmer seg 90% totalt. Og dermed for flertallet av kvinner som nylig er diagnostisert med brystkreft, er det all grunn til å ha håp og optimisme, og at de vil bli bra. Mellom 2000 og 2010 gikk dødsfallet fra brystkreft ned nesten 2% per år. Denne fremgangen er hovedsakelig knyttet til tidlig deteksjonsinitiativer med mammogrammer og andre tester, og forbedringer i behandlinger som vi har å tilby: det er så mange flere muligheter, selv for de mer avanserte tilfellene. 

Hvorfor er det å finne riktig team viktig?
En av grunnene til at brystkreftene for brystkreft har blitt bedre er at det er flere alternativer for behandling, både kirurgisk og medisinsk, enn noen gang før. De fleste kvinner med brystkreft vil ha mange valg å gjøre: Lumpectomy eller mastektomi? Enkel mastektomi eller dobbel mastektomi? Lagre brystvorten eller fjern den? Og det er før en kvinne selv begynner behandling! Det er sikkert sikkert at beslutningsprosessen kan være ganske komplisert. Dette kan være overveldende, men med riktig veiledning bør det ikke være. Og riktig veiledning kommer fra erfarne leger og helsepersonell som spesialiserer seg på behandling av brystkreft. Også mange kvinner med brystkreft vil se flere spesialister for deres omsorg som kan inkludere en brystkirurg, en medisinsk onkolog, en plastikkirurg, en strålings onkolog og mer. Et spesialisert senter vil hjelpe sine pasienter gjennom trinnene, fra en lege til den neste, og bidra til å gjøre overgangene sømløse.

RELATERT: Handle for en kur: Chic Home Décor Accents

Hva er det beste rådet du vil gi til noen med en venn som får en brystkreftdiagnose?
Bare å si, “være støttende”, synes ikke å være nok. Støtte kan ta mange former, avhengig av personen og hennes behov. Å gå til doktorsavtaler hvis du blir spurt kan være kritisk: et annet par ørene for å høre hva legene har å si, og å diskutere alternativer etterpå er så nyttig for mange kvinner. Og mange kvinner, spesielt de som gjennomgår større operasjoner, som en mastektomi, kan trenge hjelp etter at operasjonen blir drevet til avtaler og komme seg rundt. Hva er ikke nyttig er å gjette planer på plass eller å prøve å lage medisinske anbefalinger basert på din egen “forskning” på internett som kanskje eller ikke har noe å gjøre med vennens spesielle sak.

Det er så mange anbefalinger der ute om kosthold og mosjon som en vei for å opprettholde god helse og gjenværende kreftfri. Er det forebyggende tips som resonerer med deg?
Absolutt. De to viktigste er å 1. Opprettholde en sunn kroppsvekt: fedme øker definitivt risikoen for å få brystkreft og øker også risikoen for tilbakefall (brystkreft kommer tilbake) for kvinner som allerede har det. Og 2. Unngå tungt alkoholinntak. Mer enn en til to drinker om dagen øker også risikoen for brystkreft og tilbakefall. Drikker i moderasjon er fire til fem drinker per uke trolig bra i forhold til brystkreftrisiko. Annet enn det, et sunt kosthold med mye frukt og grønnsaker og fullkorn og mosjon kan også bidra med roller til det generelle velvære, både gjennom vektkontroll og trolig selvstendig. Og mens røyking har veldig lite å gjøre med brystkreftrisiko, hvis noen røyker, er mange av de resulterende sykdommene (emfysem, hjertesykdom, lungekreft og så mange flere) betydelig mer livstruende enn brystkreft. 

Hvis det er en melding du vil at folk skal gå bort med etter å ha lest boken din, hva ville det være?
I brystkreft behandling er det ingen størrelse-passer-alle. Og for de fleste kvinner som nylig er diagnostisert med brystkreft, med riktig behandling og riktig lag, har du all grunn til å være optimistisk.

Les et utdrag fra Dr. Elisa Port’s The New Generation Breast Cancer Book, tilgjengelig nå.

FOTO: Star Survivors som gir tilbake

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

75 − = 68

map