Fröken Geist Var den riktiga modeikonen i Clueless

“Något sa till mig att jag inte skulle rabatta Miss Geist”, berättar Cher Horowitz, den underbara ögonen på 1995s ikoniska tonårspilm Aningslös. Visst, hon har körningar i hennes strumpor, och hennes glidning visade alltid, och hon har alltid mer läppstift på tänderna än hennes mun. Gud, den här kvinnan skriker för en makeover. Jag är hennes enda hopp. “

Fröken Toby Geist, som spelades briljant av Twink Caplan, är Chers lärare – men hon blir snabbt en av hennes husdjursprojekt. Under hela filmen, som firar sin 23 års jubileum den 19 juli, orkesterar Cher en utarbetad plan för att matcha Miss Geist med en annan lärare, Wendell Hall (Wallace Shawn). Cher enlists hjälp av hennes bästa vän Dionne (Stacey Dash) för att få paret tillsammans, och de börjar med sitt bästa för att uppgradera Miss Geists utseende.

När jag först såg Clueless vid den mogna åldern av 10, gick jag med Cher och Dionne val att överlista Miss Geists utseende. När allt var hon gammal, hon var enda, hon var frumpy. Däremot var Cher och Dionne modeikoner, med garderober som mina vänner och jag tillbringade år försökte återskapa.

Fröken Geist Clueless - Embed - 2
Moviestore / REX / Shutterstock

Tjugotre år senare är jag dock övertygad om att Miss Geist var den oskränkta hjälten i hela filmen. I 2018 är Miss Geist’s garderob inte det som är en kamp för att func-medelålders kvinna: Det är en samling stycken som en generation av modefokuserade kvinnor, inklusive mig, skulle älska att ha i omlopp – även de som är för små att komma ihåg Fröken Geist eller Aningslös för det första.

Ta till exempel den första gången vi lägger ögonen på Fröken Geist, skyndsamt skrapa på ett tavla och berätta för sina ointresserade studenter. Hennes hår är krusigt, och hon har ett par runda glasögon. Hon har en vit knäppt skjorta med en dramatisk överdimensionerad krage, den typ av sak jag kan tänka mig att jag söker desperat på Helmut Lang. Hon lägger en tjock kofta på toppen, precis som den du köpte hos Free People i höstas. Hennes spetsglidning glider ut från hennes tweed kjol, vilket Cher ser som en nackdel.

Jag ser det som en förutseende förväntan på den smarta layeringen som ses på Miu Miu S / S 2018.

Miss Geist har inte massor av skärmtid i Aningslös, men varje gång hon dyker upp är hon den tysta, frazzled mode hjälten av scenen. När vi först ser hennes kyss, Herr Hall, har hon en kjolkostym med en dramatisk kontrastficka och överdimensionerade manschetter. När en scen skär ner till hennes skrivande på en tavlan, serverar hon oss trendiga sköldpaddsramar och en flytande olivgrön sommarklänning. Vid ett tillfälle berättar hon en svagt stark färgberättelse, parar en överdimensionerad blommönsterad kjol med en fucshiajacka som matchar. På 90-talet framträdde dessa utseende som snyggt och otrevligt. Idag kan Miss Geist vara en modeinflytare som bor i Bushwick.

Hennes finaste mode-ögonblick kommer dock i slutet av filmen när hon gifter sig med Hall. På den korta scenen ger Miss Geist oss allt vi behöver: en enkel vit klänning med en fyrkantig halsringning och en hög bolero krage, tillsammans med en avslappnad updo som perfekt inkapslar den avsiktliga fräckheten i 2018 håret (styggt, oförskämd men elegant alla samma). Hon är, i ett ord, magnifik.

Om du har tid att titta på Aningslös för att hedra sin 23: e födelsedag, gör: Filmen är en godis-söt mellanmål som på något sätt både omsorgsfullt omfamnar de sena kapitalismens byråer samtidigt som den drar den genom lera. Cher och Dionne är fortfarande exakt de tjejer du kommer ihåg dem att vara, och är förmodligen en version av människor du känner idag. Fröken Geist, dock – hon är sartorialstjärnan, och den så många av oss glatt (eller omedvetet) efterliknar mer än två decennier senare. Till någon som säger något annat: Som om.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 9 = 1

map