Hva jeg skulle ønske jeg visste før jeg tok Spironolactone for min hormonal akne

Jeg var klar til å gi opp. Etter et år med å prøve hver spotbehandling, leiremaske, urtepåføring og et meieri og glutenfritt kosthold, begynte jeg å akseptere det faktum at jeg kanskje må håndtere dyp, smertefull cystisk hormonell akne for resten av livet mitt. 

Da jeg slo meg på slutten av 20-årene, lærte jeg at akne ikke automatisk stopper når du oppgraderer og signerer en leieavtale på din egen leilighet. Inntil dette punktet i mitt liv, bortsett fra å komme for den rare pimple rundt tiden min periode, var jeg at irriterende person med klar hud, selv om min hudpleie rutine var minimalistisk i beste fall. Så snart jeg ble 28, begynte jeg å få noen hormonale, cystiske støt på haken min og kjeve, uavhengig av hvor jeg var i min månedlige syklus. Dette økte raskt til full-on breakouts som ikke reagerte på noen av de nevnte akne behandlinger jeg prøvde. 

RELATERTE: Denne pillen kan være svaret på å bekjempe hormonal akne 

Det var da jeg endelig slutte å være sta og besøkte en hudlege at jeg ser alvorlig på spironolakton, et reseptbelagte legemiddel, som en alternativ behandling til de andre siste utveiensalternativene jeg så på: prevensjon eller Accutane. 

Spironolakton er en pille som tradisjonelt brukes som blodtrykksmedisin, men det blir stadig mer populært for bruk som en hormonell aknebehandling for kvinner. “Spironolakton er et høyt blodtrykksmedikament som brukes off-label i lave doser for å behandle akne – det betyr at det ikke er offisielt godkjent for akne,” forklarer Joshua Zeichner, MD, direktør for kosmetisk og klinisk forskning i dermatologi ved Mount Sinai Hospital i New York City. “Det blokkerer effekten av hormoner som testosteron på oljekirtler. Hvis oljekirtlerne ikke stimuleres så mye, gjør de ikke så mye olje, noe som betyr mindre glans, færre blokkeringer i porene og mindre mat for å mate akne forårsaker bakterier i huden. “

Da jeg først ble foreskrevet spironolakton, begynte min hormonelle akne å påvirke min psykiske helse og selvtillit. Jeg var desperat etter en løsning, så jeg spurte knapt om noen av pillens bivirkninger.

Jeg kommer opp på ett års jubileum for å være på spironolakton, og huden min er drastisk bedre, selv om det ikke er perfekt som jeg hadde forventet. Imidlertid har jeg ingen angrer, og generelt er jeg fornøyd med min beslutning om å gå videre. Hvis du vurderer spironolakton for hormonell akne, er det åtte ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg begynte å ta den.  

1. FORVENT IKKE INSTANT RESULTATER

Selv om jeg begynte å se en forbedring i cystisk akne på haken min og kjeften etter å ha vært på pillen i rundt en uke, ikke forvent at spironolakton vil fungere så fort for deg som det gjorde for meg. “Det tar omtrent tre måneder ved riktig dose for å få full effekt,” sier Dr. Zeichner. “Hvis dosen er for lav for en effekt i deg, må du kanskje øke dosen og må vente noen måneder for at dosen skal sparke inn.” 

TK

Forfatterens hud før han tar spironolakton, etter to uker tar pillen, og fire uker etter å ha tatt den.

Hilsen foto. Forfatterens hud før, to uker og fire uker etter start av spironolakton.

2. det kan ikke fungere for deg

Hvis du har tatt pillen forbi tre måneders mark og din hormonelle akne situasjon ikke er bedre, kan det være på tide å prøve en ny dose eller et annet behandlingsalternativ alt sammen. “Når du bruker den til å behandle akne, er spironolakton bare brukt hos kvinner og har det en tendens til å fungere best for kvinner med hormonell akne, menstruasjonsfare, akne i voksen tilstand eller tilstander med hormonabnormiteter og akne (f.eks. PCOS)”, forklarer Sejal Shah, kosmetisk dermatolog og grunnlegger av smartere huddermatologi i New York City “Det brukes også ofte hos kvinner hvis akne er resistent mot konvensjonelle terapier.”           

“Ved en høy nok dose har den noen effekt på alle kvinner,” tilfører Dr. Zeichner. “Problemet er at ved høyere doser kan det være forbundet med bivirkninger som bryst ømhet eller uregelmessige perioder, som kommer i vei med å bruke den.”

VIDEO: 5 av de dyreste ansiktsene på markedet 

3. DU VIL JEG, MEGET

Pillen selv er et vanndrivende middel, så hyppig vannlating er en forventet bivirkning. Personlig peed jeg hvert 30. minutt den første uken, eller så var jeg på spironolactone. (Jeg telle.) Intervallet til slutt tapered av, men jeg fortsatt tisse mer enn jeg gjorde før jeg begynte å ta medisinen. 

4. DIN PERIODSKRAMMER KAN VÆRE VÆRE

Jeg har hatt kvelende kramper hver måned siden jeg begynte å få min periode i middelskolen, og jeg trodde ikke det var mulig for dem å bli verre før jeg opplevde min første periode på spironolakton. Min syklus varer også lenger. (Lucky me.) Det jeg ikke har behandlet, er spotting, en vanlig bivirkning av spironolakton. 

Dr. Shah sier at det er mulig at intensiverte kramper kan skyldes hormonelle endringer fra å ta spironolakton. 

5. DU KAN FØLGE MER TIRED END USUAL

Når kroppen min fortsatt var tilpasset til spironolakton, var jeg så utmattet. Jeg kunne lett sovnet mens jeg var i kø på hele maten – selv om jeg tok en liten dose av medisinen. Siden da er energinivåene mine ganske mye tilbake til det de pleide å være før de tok pillen. “Spironolacton blokkerer hormonet aldosteron, noe som kan føre til tretthet,” forklarer Dr. Shah. “I tillegg kan det senke blodtrykket, og hvis dette fallet er plutselig, kan du føle seg trøtt.”

6. DET ER MULIG DU GJØR GJELDELIG

De første seks månedene jeg var på spironolactone, var huden min helt fri. I det siste har jeg fått den merkelige whitehead-vanligvis i løpet av uker når jeg er under ekstrem stress eller har hatt noen for mange sen kveld pizza skiver. 

Da jeg spurte ham, sa Dr. Zeichner at det er mulig å oppleve milde kviser etter å ha vært på spironolakton i et år. “Du er ikke den samme personen du var for et år siden,” sa Dr. Zeichner. “Hormonene og følsomheten for disse hormonene kan endres over tid, noe som betyr at du må kanskje justere dosen din.”

Å gå ut av prevensjon kan også påvirke huden din. “Noen p-piller som inneholder en progestin som heter drosperinon (f.eks. Yaz og Beyaz) tilbyr spironolaktonlignende fordeler,” forklarer han.. 

7. DET ER SIKKERT FOR LANGSIKTIG BRUK

Sikker, de daglige bivirkningene av spironolakton er minimal, men hva med de langsiktige risikoene for å være på den? Pust et mildt sukk fordi det faller under “veldig trygt” på spekteret av medisiner. Selv om det ikke er assosiert med kreft (inkludert bryst eller eggstokk) hos mennesker, har både Dr. Zeichner og Dr. Shah merket at spironolakton har en svart boksadvarsel fordi høye doser forårsaket svulster i rotter. 

Men hvis du planlegger å bli gravid, bør du ikke ta spironolakton. “Teoretisk kan det forårsake fosterskader, så du bør bruke prevensjon hvis du er på den,” sier Dr. Zeichner. 

8. DIN ACNE KOMMER TILBAKE

Virkeligheten er at spironolakton bare virker når du er på den. Hvis du slutter å ta det, er det mulig at din hormonelle akne kommer tilbake. “Hvis du går av, vil effekten av kroppens hormoner gå tilbake til hva det var før du begynte,” sier Dr. Zeichner. 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

14 − 12 =

map