Oblik vode vode Guillerma Del Tora je čudna politička metafora koju trebamo sada

Može li usamljeni i nijemi ženski čuvar i more čudovište naći ljubav? Pa, da … ako dopustite da se uhvatite u fantastičnu, ekscentričnu romantiku nominiranu za Oscara Oblik vode.

U rukama nekih, ova zvrčka možda je postala stripova oživjela – slavni horor film na razini B. No, redatelj Guillermo Del Toro uzima priču o ovom nevjerojatnom duetu i čini ga ne samo uvjerljivim, već žalosnim, lirskim, mističnim, mitskim, čudnim i, dobro, magijom. Od početne sekvence – sanjalački put kroz podvodni stan s plutajućim kaučima i satovima, znate da će to biti izvanzemaljsko iskustvo – i to je. To je bajka filma noir za odrasle, i to je nagrade noms napisano po njemu.

Elisa, izvrsno glumila Sally Hawkins, je obična, osamljena žena čija je svakodnevna egzistencija raditi u tajanstvenoj bataljonskoj vladi kao noćnom kućepazitelju. Njezini jedini prijatelji su njezin susjed susjeda, Giles (Richard Jenkins), stariji komercijalni umjetnik i njezin sretan Zelda (Octavia Spencer u premijeri), još jedna žena čišćenja u objektu.

TK
Ljubazno Fox Searchlight

Jedne noći, čudovište od morskog čudovišta, dio ribe – koje su službenici zvali “The Asset”, dovedeni su u laboratorij u spremniku. Naučimo da je zarobljen u Južnoj Americi i da ima neke sile i da su ljudi tamo misli da je on bog. Igranje mu je dugogodišnji suradnik Del Toro Doug Jones, koji čovjeku daje čovječanstvo svojim žalosnim izrazima i svako nijansiranim ramenima i slomom njegova visokog, toniranog,.

Vlada, naravno, nema nikakvog interesa u tretiranju Djela s dostojanstvom ili učenja komuniciranja s njim. Umjesto toga, žele ga razdvojiti, a jedan sadistički agent, osobito Richard Strickland (kojeg glumi Michael Shannon), izgleda kao da se udaljava od mučenja s govedom.

TK
Ljubazno Fox Searchlight

Postoje neke priče koje nas podsjećaju da je to 1962. Ruski špijuni žele ukrasti stvorenje, a paranoja Amerikanaca zbog osvajanja hladnoće rata je u punoj snazi. Mi također dobivamo uvid u Stricklandov život u predgrađu po boji po broju, zajedno s modernom kućom traktora, živahnom plavokotom ženom, dvojicom djece i sjajnim plavim Cadillacom – ali glavni fokus je Elisina pustolovna romantika s “The Asset”.

Dohvatite pogled na najbolji način crvenog tepiha za LESS. Pretplatite se sada u InStyle i uštedite velike tijekom naše prodajne sezone u ograničenom vremenskom razdoblju!

Osjećajući neku srodnu nesposobnost, polako se sprijateljuje sa zarobljenicima, potajno svirajući glazbu, poučavajući ga znakovnim jezikom, plesajući za njim i donosivši mu tvrdo kuhana jaja. Ljudsko i “stvorenje” koje zaljubljuje nije ništa novo –Ljepotica i zvijer i Godzilla doći na pamet. Ali u ovoj priči, čovjek je jednako odmetnik kao čudovište. I dok razvoj njihovog odnosa s njegovim, najširim opsegom može šokirati neke, bio je dobro izvršen i uvjerljiv. Njihova čežnja bila je opipljiva.

RELATED: 7 filmova za odmor i maskiranje lica za vašu sljedeću sestru

Dok Imovina ne dođe, Elisin je život rutinski – za zabavu, gleda stare mjuzikle sa susjedom Gilesom i njegovim mačkama. Pokušavajući ilustrator raditi na Jello kampanji, Giles je sve teže natjecati se s fotografima. Također je pogođen malim muškim poslužiteljem u lokalnoj trgovini pita. Toliko je zanesen da nastavlja redoslijedom svojih strašnih ključnih lime pita samo da bi dobio uvid u njegovu željenu ljubavnicu, a kao rezultat toga, njegov hladnjak postaje prepuna zelenih kriški slatke / kiselog slastica. Ali odlazim.

TK
Ljubazno Fox Searchlight

Kada Elisa uče o sadističkoj Stricklandovoj namjeri da ubije i razgrči svog ljubavnika (primijetio je generalu da mu kaže da “otvori prokletu stvar”), otvorila je plan da ga oslobodi uz pomoć Gilesa i na kraju Zelda. Vjerojatno nije slučajno da su heroji filma žena s invaliditetom, homoseksualac, afroamerička žena i netko iz drugog svijeta (imigrant?), Dok je zlikovac ovdje bijeli, povlašten, muški vladin službenik.

TK
Ljubazno Fox Searchlight

Stvari, naravno, se kompliciraju, planovi idu naopako i iznenađenja, kako dobri tako i loš. Umjetnički smjerovi – zanemareni tonovi dragulja, retro ormari, razdoblje postavljenih dijelova – i bujna kinematografija i jeziv rasvjeta, plus melankolični, ali ipak, sjajan rezultat Oscarom nagrađenog skladatelja Alexander Desplat, vrijedi cijeni prijama.

Ponovno ću ovo vidjeti.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

80 + = 88

map